Skjeling eller strabisme betyr at øynenes synsakser ikke er parallelle. Tilstanden kan behandles på flere måter, avhengig av hva skjelingen skyldes: briller, lapp over øyet, botox-injeksjoner eller en kombinasjon av disse metodene.
I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig å operere, dersom skjelingen ikke lar seg korrigere ved hjelp av andre behandlingsformer. Men hva innebærer egentlig en slik operasjon, og hva bør du være oppmerksom på hvis du eller barnet ditt skal opereres?
Operasjonen skal rette skjelevinkelen
Hvert øye har seks muskler som styrer øyets bevegelser. Alle disse små musklene må samarbeide for at begge øyene skal se på et objekt samtidig og fokusere riktig.
Hos personer som skjeler har imidlertid det ene øyet en feilstilling som gjør at øynene ikke blir rettet mot samme punkt. Dermed klarer ikke hjernen å koble sammen impulsene fra de to øynene til ett felles synsbilde, noe som gjør det vanskelig å oppfatte dybde, avstander og relieffer.
Ved en skjeleoperasjon gjør man inngrep i en eller flere av de ytre øyemusklene, på det ene øyet eller begge, for å rette opp skjelevinkelen.
Hvert øye har seks muskler som styrer øyets bevegelser. En skjeleoperasjon innebærer å stramme, slakke eller flytte en eller flere av disse musklene for å korrigere øyets feilstilling. Foto: Adobe Stock.
Øyelokkene holdes forsiktig åpne, og kirurgen lager et lite snitt gjennom bindehinnen (konjunktiva) for å få tilgang til musklene. De aktuelle musklene blir deretter strammet, slakket eller flyttet, og festet med oppløselig tråd før bindehinnen lukkes igjen. Pasienten blir smurt med antibiotikasalve og får lapp over det opererte øyet. Hvis begge øynene er operert, får man naturligvis lapp bare på det ene.
Selve inngrepet varer vanligvis i mellom en halv og halvannen time, men hvis operasjonen skal foretas i narkose, må du regne med at hele dagen går med til operasjon og oppvåkning.
Operasjonen korrigerer ikke synet (f.eks. langsynthet, som kan ligge til grunn for noen typer skjeling), men vil rette på den synlige feilstillingen og gi bedre synskomfort og forbedret blikkontakt.
Forberedelse til operasjonen
Skjeleoperasjoner gjøres vanligvis som dagkirurgi, det vil si at pasienten kommer til klinikken samme dag som operasjonen og reiser hjem igjen om kvelden.
Voksne blir som regel operert med lokalbedøvelse, mens barn blir lagt i narkose. Pasienter som skal opereres i narkose må faste i et visst antall timer før operasjonen — følg anvisningene fra klinikken.
Ikke bruk kontaktlinser på operasjonsdagen, og helst ikke dagen før. Unngå å sminke øynene, og gi beskjed til kirurgen dersom du har eller nylig har hatt en infeksjon som for eksempel en forkjølelse.
Etter operasjonen
Fra første dag og i flere uker skal øyet dryppes med betennelsesdempende dråper. Pasienten skal komme til kontroll dagen etter operasjonen, og som regel til to to eller tre senere oppfølgingskontroller.
Barn skal ta det med ro i fem dager etter operasjonen, og bør være hjemme fra barnehage eller skole. Yrkesaktive voksne blir vanligvis sykmeldt i inntil to uker.
Unngå dette
De første to ukene:
- Intens aktivitet
- Sterk vind
- Soling
De første fire ukene:
- Øyesminke
- Kontaktlinser
- Bading i basseng
Pasienten kan ha smerter i øynene i noen dager etter operasjonen, men normalt er det tilstrekkelig med vanlige smertestillende tabletter.
Det er vanlig at det kjennes ut som om man har rusk på øyet, og at man føler stikking eller en slags trykkfølelse. Dette skyldes først og fremst stingene, og vil gå over etter hvert som tråden løser seg opp.
Noen pasienter ser dobbelt etter operasjonen. Dette vil gå over av seg selv etter litt tid, og er vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Du må imidlertid unngå å kjøre bil og å bruke tunge maskiner så lenge du har dobbeltsyn.
Øynene kan være røde, væskende og litt hovne, og kan være gjenklistret om morgenen. Noen får også bloduttredelser, som vil gå over av seg selv. Det hvite i øynene kan være rødsprengt i flere uker, men vil gradvis få tilbake sin normale farge.
Les også: Kontaktlinser etter grå stær-operasjon
Mulige komplikasjoner etter operasjonen
Alle operasjoner medfører en viss risiko for komplikasjoner. Strabismekirurgi er en svært trygg prosedyre med lav risiko, men i sjeldne tilfeller kan pasienten få en av følgende komplikasjoner:
- over- eller underkorreksjon av skjelingen
- dobbeltsyn
- hengende øyelokk (ptose)
- infeksjon eller betennelse i senehinnen (det hvite i øyet)
- synstap (ekstremt sjeldent)
Hvor kan man opereres for skjeling?
Det er 20 behandlingssteder i Norge som foretar strabismekirurgi.
Det er store forskjeller i ventetid mellom de ulike behandlingsstedene. En full oversikt finner du på Helsenorge.no.