Kontaktlinser er som regel et både praktisk og komfortabelt synshjelpemiddel, og de fleste brukere er veldig fornøyde. Så hvis du plutselig opplever kløe, rødhet eller annet ubehag i øynene, er det lett å bli bekymret: er jeg blitt allergisk mot kontaktlinsene mine?
Som vi skal se er det mulig, men svært lite sannsynlig. Så hva kan plagene skyldes, og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem?
Øyeallergi (allergisk konjunktivitt)
Allergi er en tilstand som skyldes et overaktivt immunforsvar. I kontakt med visse stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene, og som egentlig er harmløse, overreagerer kroppen og det utløses en allergisk reaksjon.
Allergiske reaksjoner kan oppstå på mange ulike steder i kroppen, som for eksempel hudutslett eller rennende nese. Når symptomene rammer øynene, er den medisinske betegnelsen allergisk konjunktivitt.
De vanligste symptomene på allergisk konjunktivitt er:
- kløende øyne
- røde øyne
- sviende, irriterte øyne
- en følelse av å ha fremmedlegemer i øynene
- rennende øyne
- lysfølsomhet
- hyppig blunking.
Allergi mot linsematerialer eller linsevæske
Det er enkelt nok å teste om allergiplagene dine skyldes kontaktlinsene eller ikke: forsvinner symptomene når du tar kontaktlinsene ut? Hvis ikke, er det noe annet du reagerer på.
Men dersom symptomene forsvinner når du tar linsene av, betyr det likevel ikke nødvendigvis at du er allergisk mot selve linsene. Moderne kontaktlinser er laget av hypoallergeniske materialer, og det er derfor svært liten risiko for at du skal være allergisk mot linsematerialet.
Les mer: Hva er kontaktlinser laget av?
Det er noe mer vanlig, men fortsatt temmelig sjelden, å utvikle allergi mot linsevæsken du bruker til å rengjøre og oppbevare linsene i. Linsevæske inneholder nemlig konserveringsmidler, som hos noen linsebrukere kan utløse allergiske reaksjoner.
Allergi mot linsevæske kan oppstå spontant, selv etter at du har brukt den samme linsevæsken i flere år uten problemer. Å bytte linsevæske eller gå over til endagslinser, som ikke trenger å oppbevares i væske, er vanligvis nok til å bli kvitt plagene.
Allergisk reaksjon på proteinbelegg
Dårlig rengjøring kan også føre til en allergisk reaksjon i øynene. Når du bruker linser, vil nemlig proteiner fra tårevæsken danne et naturlig belegg på linsene.
Vanligvis fjernes dette proteinbelegget hver dag når kontaktlinsene blir rengjort og lagt i linsevæske. Men hvis det får bygget seg opp, kan immunforsvaret oppfatte proteinene som “inntrengere” og angripe dem, noe som resulterer i en allergisk reaksjon.
Riktig stell og rengjøring av linsene vil forebygge dette problemet.
Gigantisk papillær konjunktivitt (GPC)
Gigantisk papillær konjunktivitt (på engelsk giant papillary conjunctivitis, GPC) er strengt tatt ikke en allergi, men en form for intoleranse.
Konjunktiva er den tynne slimhinnen som dekker innsiden av øyelokkene og det hvite i øyet. Ved gigantisk papillær konjunktivitt blir papillene (kjertlene) på innsiden av det øvre øyelokket betente, øker i størrelse, og de kan anta et karakteristisk “brosteinsmønster”.
Tilstanden oppstår vanligvis etter flere års bruk av kontaktlinser, muligens fordi friksjonen mellom kanten på linsen og øyelokket skaper en betennelsesreaksjon. Risikoen øker hvis du slurver med renholdet slik at smuss og proteinbelegg får bygget seg opp på linsene. Det samme gjelder om du sover med linsene på, og om du bytter ut linsene for sjelden.
Typiske symptomer på gigantisk papillær konjunktivitt inkluderer:
- hovne og hengende øyelokk
- uklart syn på grunn av slimutskillelse fra øyelokkene
- røde og vonde øyne
- kløe
Når du blunker, kan det også føles som om kontaktlinsen beveger seg oppover på øyeeplet.
Gigantisk papillær konjunktivitt kan gi permanente synsskader hvis tilstanden ikke behandles.
Hvis symptomene dine ikke forsvinner av seg selv innen kort tid, bør du oppsøke øyelege. Ubehandlet gigantisk papillær konjunktivitt kan skade hornhinnen og øyelokket og påvirke synet ditt permanent.
Sannsynligvis vil du bli bedt om å ikke bruke linsene dine på noen dager, slik at slimhinnen på innsiden av øyelokkene får tid til å gro. Andre anbefalinger kan være å bytte linsevæske og å bruke fuktende øyedråper for å lindre symptomene.
Heldigvis trenger ikke gigantisk papillær konjunktivitt å bety at du må slutte med kontaktlinser for godt. Når du begynner å bruke kontaktlinser igjen, vær ekstra påpasselig med rengjøringen, og følg alltid optikerens anbefalinger for bæretid og byttefrekvens. Det kan også være lurt å vurdere å bytte til harde kontaktlinser, som er forbundet med lavere risiko for GPC.
Hva bør du gjøre?
Hvis du er plaget av allergiske symptomer i øynene, kan du forsøke følgende tiltak: