Øyenfargen din er genetisk bestemt, akkurat som hud- og hårfargen. Kanskje er du likevel nysgjerrig på om det er mulig å forandre den? Svaret er faktisk ja, men som vi skal se er det verken lettvint eller risikofritt.

Din naturlige øyenfarge sitter i regnbuehinnen, også kalt iris, et lag med øyevev som ligger mellom linsen og hornhinnen. Dette vevet inneholder varierende grader av det mørke pigmentet melanin: brune øyne har høy konsentrasjon av pigmentet, mens blå øyne har lite eller ikke noe melanin. Grønne øyne har i tillegg litt av det gule pigmentet lipokrom.

For å oppnå permanent endring av øyenfargen, må altså regnbuehinnen påvirkes eller dekkes.

Ny øyenfarge med kunstig iris

Enkelte steder i verden er det mulig å skaffe seg ny permanent øyenfarge ved hjelp av et kirurgisk inngrep som erstatter eller dekker øyets naturlige iris med et syntetisk implantat. Under en slik operasjon blir den kunstige irisen foldet sammen og skjøvet inn gjennom et kutt i hornhinnen, brettet ut igjen og tilpasset slik at den dekker pasientens egen iris.

Teknikken med å sette inn kunstig iris ble utviklet for å kunne reparere eller erstatte iris hos pasienter med alvorlig skade eller sykdom på øyet, som for eksempel ved aniridi (en medfødt sykdom som innebærer at iris mangler), albinisme og visse typer kreft.

Fordi metoden gjør det mulig å sette inn implantater med hvilken som helst farge, er det imidlertid også blitt økende etterspørsel etter inngrepet fra mennesker som kun har kosmetiske begrunnelser.

Foto: Shutterstock

Endring av øyenfarge

Kunstige iris-implantater kan lages i hvilken som helst farge.

Kunstige iriser lages av medisinsk (biokompatibelt) silikon. Dette er et materiale som har vært benyttet i mange år i intraokulære linser, altså kunstige linser som settes inn for å erstatte pasientens egen linse, som regel etter grå stær-operasjon.

At materialet er velprøvet og trygt betyr imidlertid ikke at det er ufarlig å sette inn kunstige proteser i friske øyne. Ifølge American Academy of Ophthalmology innebærer inngrepet risiko blant annet for

  • Rifter i øyet, smerter og tåkesyn
  • Permanent nedsatt syn og til og med blindhet
  • Forhøyet trykk i øyet, som kan føre til utvikling av grønn stær (glaukom) og påfølgende blindhet
  • Grå stær (katarakt)
  • Alvorlige skader på hornhinnen som kan gjøre det nødvendig med hornhinnetransplantasjon

Fjerning av mørke pigmenter med laser

“Under ethvert brunt øye ligger et blått øye”, hevder Gregg Homer, grunnleggeren av selskapet Strōma Medical Corporation, som har utviklet en metode som gjør det mulig å forandre brune øyne til blå.

Stroma, som selskapet har hentet navnet fra, er et lag med bindevevsfibre i øyet. Hos personer med brune øyne inneholder dette laget det mørke pigmentet melanin, som er fraværende i blå (og albino) øyne.

Strōmas teknologi bryter disse pigmentene opp i mikropartikler ved hjelp av lavenergi-laser. Operasjonen, som tar omtrent et halvt minutt per øye, utløser en prosess der kroppen selv absorberer og kvitter seg med det ødelagte pigmentet. Etter noen uker skal alt det mørke pigmentet være borte og pasienten har fått blå øyne, noen ganger med en mørkere ring ytterst.

Metoden er foreløpig ikke godkjent av verken europeiske eller amerikanske helsemyndigheter, og den er heller ikke kommersielt tilgjengelig. Det er derfor foreløpig vanskelig å si noe om potensielle skadelige bivirkninger, men det er alltid grunn til å være skeptisk til kirurgiske inngrep i friske øyne.

“Tatovering” av hornhinnen, eller keratopigmentering

En tredje teknikk som har til formål å kunne endre øyenfargen permanent er en form for “tatovering” av hornhinnen, såkalt keratopigmentering.

Teknikken er utviklet av den spanske øyelegen Jorge Alió, og innebærer at mikroskopiske fargede mineralpigmenter injiseres i hornhinnen (cornea), den ytterste gjennomsiktige delen av øyet som dekker regnbuehinnen.

Ved hjelp av femtosekund-laser lages det et sirkulært hulrom i hornhinnen rundt pupillen, der fargepigmentene blir sprøytet inn. Ifølge utvikleren er fordelen, sammenlignet med andre metoder, at de dypere lagene i øyet ikke blir berørt av inngrepet.

Foto: Adobe Stock

Keratopigmentering

Ved keratopigmentering sprøytes fargepigmenter inn i et sirkelformet hulrom i hornhinnen, slik at iris og den naturlige øyenfargen blir dekket av den nye fargen.

Imidlertid er heller ikke keratopigmentering fritt for risiko. En undersøkelse som ble publisert i British Journal of Ophthalmology analyserte utfallene av inngrepet på 234 øyne, fordelt på 204 pasienter. Av disse hadde nær 13 prosent fått komplikasjoner, først og fremst økt lysfølsomhet og redusert synsfelt.

Fargelinser: et tryggere alternativ

Permanent endring av øyenfargen kan i sjeldne tilfeller ha tungtveiende medisinske eller estetiske grunner. Dersom du ønsker en ny øyenfarge kun for å tilfredsstille kosmetiske ønsker, er det derimot svært lite sannsynlig at fordelene med metodene vi har beskrevet veier opp for ulempene og risikoen.

Et rimeligere, enklere og tryggere alternativ er å heller endre øyenfargen med fargelinser. Fordelene er flere:

  • Fargelinser (med eller uten synskorreksjon) er stort sett helt trygge å bruke på friske øyne, så lenge du tar nødvendige hygieniske forholdsregler, ikke bruker linsene for mange timer om dagen, og bytter ut linsene ofte nok
  • Du risikerer ikke å angre på et irreversibelt valg: blir du ikke fornøyd med din nye øyenfarge, kjøper du bare en annen type fargelinser neste gang
  • Variasjonsmulighetene er tilnærmet uendelige: blir du lei av én farge, kan du når som helst bytte den ut med en annen.

Motivert for å prøve? Les vår komplette guide til valg av fargelinser!