Lurer du på om det er trygt å bruke kontaktlinser når det er minusgrader ute, eller syns du linsene dine blir mindre komfortable når gradestokken kryper under null?
Faktisk er kontaktlinser ofte et bedre valg enn briller i vinterkulda. Brilleglass dugger, innfatningen kan bli kald eller være i veien under lua, og skulle du være uheldig å skli på glattisen risikerer du å ødelegge brillene dine.
Kontaktlinser har få slike ulemper, og siden de holder samme temperatur som øynene dine er det helt trygt å bruke dem også i minusgrader.
Noen kan imidlertid oppleve at øynene renner eller blir tørre og irriterte, men dette kan du heldigvis forebygge. Her er våre sju beste tips for optimal linsekomfort i vinterkulda.
1. Kontroller oppvarming og inneklima
Varm luft kan tørke ut linsene og irritere øynene, og den varme luften fra innendørs oppvarming er ikke noe unntak. Det kan derfor hjelpe å passe på å ikke overdrive oppvarmingen inne.
Hvis inneklimaet er veldig tørt, kan det være nyttig å bruke en luftfukter. Tilstrekkelig fukt er alfa og omega for at linsene dine skal føles komfortable.
2. Drikk nok vann
De fleste av oss drikker langt mindre vann om vinteren enn ellers i året. Vi er rett og slett mindre tørste når det er kaldt ute. Derfor er det lett å bli litt dehydrert, noe som i sin tur reduserer produksjonen av tårevæske.
Er du ikke særlig glad i å drikke vann, er en varm og god kopp te et utmerket alternativ.
3. Beskytt deg mot UV-stråling
For å unngå solskader er det viktig å beskytte øynene mot UV-stråling, også om vinteren. Går du på ski i strålende vintersol merker du det nok fort hvis du har glemt solbrillene, men øynene utsettes for UV-stråler også når det er overskyet. Refleksjoner fra snø forsterker strålingen ytterligere. Det er derfor lurt å alltid ha med seg et par solbriller.
Mange typer kontaktlinser har innebygget UV-beskyttelse, men husk at de bare beskytter den delen av øyet som dekkes av linsen.
4. Beskytt deg mot vind
Minusgrader vil ikke i seg selv tørke ut eller irritere øynene, men kald vind fører derimot til at øynene blir tørre. Det kan også medføre at de begynner å renne: uttørkingen stimulerer nemlig tårerefleksen.
I tillegg til å beskytte mot UV-stråling, vil et par gode solbriller også beskytte øynene dine mot den uttørkende effekten av vinden. Hvis du ofte er ute når det er mørkt, kan det være lurt å velge briller med fargeskiftende glass.
Gode solbriller beskytter både mot UV-stråling og mot kald vind som kan tørke ut øynene. Foto: Adobe Stock.
5. Bytt linser etter skjema
Å bytte ut linsene så ofte som du skal er viktig hele året, men ekstra viktig om vinteren.
Enten linsene dine skal skiftes ut daglig, ukentlig eller månedlig må du alltid holde deg til bytteskjemaet. Ikke la deg friste til å bruke hvert par litt lenger for å spare noen kroner. Friske linser slipper oksygenet bedre gjennom, holder bedre på fuktigheten, og sikrer dermed både komfort og øyehelse.
6. Unngå at linsevæsken fryser
Hvis du er ute og reiser, eller hvis du skal sove utendørs, må du passe på å oppbevare linser og linsevæske et sted der det ikke er alt for kaldt. Linsevæsken kan nemlig fryse, og da kan linsene som ligger i dem bli skadet.
Det enkleste er ofte å oppbevare linseetuiet nært kroppen, og å legge det i soveposen om natten hvis du sover ute. Hvis du vanligvis bruker månedslinser, kan det være verdt å vurdere engangslinser (eventuelt døgnlinser) til litt mer krevende turer.
7. Ha alltid med deg øyedråper
Vekslingen mellom varm, tørr luft innendørs og vind og minusgrader utendørs setter øynene dine på prøve flere ganger om dagen. Da kan fuktende øyedråper være redningen. Øyedråpene bidrar til økt linsekomfort både ved å tilføre ekstra fuktighet og ved å bidra til å eliminere smuss og belegg som fester seg til linsene.
Når du skal velge linser, kan du også be optikeren om hjelp til å finne en type linser som holder ekstra godt på fuktigheten.
Kan kontaktlinser fryse på øyet?
Kontaktlinsene dine vil ikke fryse så lenge du har dem på. De holder nemlig samme temperatur som øynene dine. Hver gang du blunker, fuktes øyet med varm tårevæske som forhindrer frost.
Allerede tidlig på 1980-tallet ble det gjort forsøk med kaniner, som ble utstyrt med kontaktlinser og utsatt for temperaturer på -28,9°C og vind opptil 125 km/t i tre timer. Hva kaninene syntes om opplevelsen vites ikke, men kontaktlinsene frøs i det minste ikke og øynene deres tok ingen skade av kulden.