Det høres bakvendt ut, men det er faktisk mulig å bruke linser om natten for å få klart syn om dagen. Du kan gå hele dagen uten briller eller linser.
Orthokeratologi – kort fortalt
Orthokeratologi er det å bruke formfaste, harde linser, såkalte OK-linser eller reguleringslinser, over natten for å korrigere nærsynthet.
Orthokeratologi har mange navn. Det mest vanlige er Ortho-K eller refraktiv terapi av hornhinnen. OK-linsene taes ut om morgenen, og brukeren har klart syn uten behov for briller eller kontaktlinser resten av dagen.
Ved å omforme hornhinnen, kan Ortho-K korrigere nærsynthet, myopi, ned til -4.00. I løpet av natten omformes hornhinnen ved hjelp av trykket i tårevæsken mellom linsene og hornhinnens overflate, slik at ujevnheter rettes opp. Orthokeratologi kan også virke på skjevhet i hornhinnen, såkalt astigmatisme.
Ingen varig løsning
Bruk av OK-linser er imidlertid ingen varig løsning. «Reguleringslinsene» må brukes flere netter i uken for at brukeren skal ha klart syn på dagtid.
Dersom man slutter å bruke linsene over en lengre periode, vil hornhinnen gå tilbake til den formen den hadde før, og brukeren vil ha behov for korreksjon fra kontaktlinser eller briller for å få klart syn.
Tilvenning nødvendig
OK-linser er ikke like behagelige å ha på som vanlige myke kontaktlinser. Men fordi linsene brukes om natten og øyelokkene derfor er lukket mesteparten av tiden, blir irritasjonen på øyelokkene minimale. De fleste venner seg til å ha på linsene frem til de sovner, og for de aller fleste skaper ikke bruken av OK-linser irritasjon mens man sover. Det er imidlertid vanlig med en én til tre ukers innkjøringsperiode hvor det føles uvant.
Kan være særlig egnet for barn
RGP-linser har blitt brukt siden årtusenskiftet for å bremse utviklingen av nærsynthet hos barn. Ortho-K linser har vært gjennom en rask utvikling de siste fem-ti årene, og enkelte produsenter hevder nå at linsene ikke bare bremser, men også reverserer nærsynthet. Ortho-K kan derfor være særlig egnet for barn hvis hornhinne er i utvikling.
Les også: RGP-linser for nærsynte barn og ungdom
Slik bruk har blitt mer vanlig i Danmark enn i Norge, og forskning og utvikling av Ortho-K linser foregår også der. En av initiativtakerne til Lens-Con, en Ortho-K produsent, Finn Kristensen, har god erfaring med Ortho-K for begge døtrene.
Min datter var 15 år da hun begynte med Ortho-K. I dag er hun 21. Hun var -3.25 med -1.0 i cylinder. I dag kan hun lese undertekstene på TV selv etter at hun ikke har brukt linsene i en uke.
Dyrt, men billigere enn LASIK
Ortho-K krever nøye oppfølging hos øyenlege eller optiker for å få optimal tilpasning. Dersom linsen ikke er riktig tilpasset kan det oppstå problemer, slik som dobbelt syn, flimmer og tåkete syn, særlig om kvelden. Det er som regel nødvendig med flere besøk hos optiker eller øyenlege. Kostnaden ved Ortho-K behandling varierer fra optiker til optiker.
Prisen på selve linsene er som regel 3500 kroner og oppover per øye. Det høres dyrt ut, men det er fortsatt rimeligere enn laserkirurgi. Etter at den innledende tilpasningen er gjort, vil prisen som regel ikke overstige det man uansett ville brukt på briller eller linser i løpet av et år.
Les også: Laserkirurgi eller kontaktlinser: Hva er best for deg?
Ortho-K er fortsatt ikke særlig utbredt i Norge. Dersom du synes det høres interessant ut, ta kontakt med din optiker for å se hva som tilbys.